13-årige Rasmus vil bruge position som elevrådsformand til at få sin skole tilmeldt Team Rynkeby Skoleløbet

Lungesyge Rasmus er elevrådsformand og har tænkt sig at bruge sin position til at få sin skole med til Team Rynkeby Skoleløbet 2022.

Rasmus er 13 år og lungesyg, men han er også elevrådsformand og vil bruge sin position til at få sin skole til at deltage i Team Rynkeby Skoleløbet 2022.

Det vil han, fordi han på den måde kan være med til at støtte Børnelungefondens arbejde og dermed hjælpe børn, som er lungesyge, ligesom han selv er.

Rasmus lider nemlig af interstitiel lungesygdom.

Normal hverdag stoppet af corona

Rasmus er så velbehandlet, at man næsten kunne glemme, at han har en meget alvorlig lungesygdom. Hans lungefunktion er ganske vist kun på 50 %, og hans mor husker stadig de konstante indlæggelser og lungebetændelser fra de første år. Til hverdag kan Rasmus dog leve som enhver anden dreng, så længe han husker sin medicin og ikke har for store sportslige ambitioner.

Men så kom corona. Og pludselig var Rasmus indespærret.

”De ringede fra Rigshospitalet og sagde, at Rasmus skulle holdes hjemme. De sagde, at det nok ville tage 14 dage, men nu har det taget 14 måneder,” fortalte Rasmus’ mor Charlotte dengang til Børnelungefonden.

Fra tidligt forår 2020 til sommeren 2021 var Rasmus i total isolation. Ingen venner. Ingen familiebesøg. Og skolen deltog han i hjemmefra via en robot.

Når vaccinen ikke er et valg

I dag er Rasmus 13 år gammel og tilbage i skole. Og det skyldes udelukkende, at han er blevet vaccineret.

”Jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan jeg ville have det, hvis jeg ikke havde et lungesygt barn. Men for os var det ikke noget valg. Rasmus skulle bare have den vaccine,” fortæller Rasmus’ mor Charlotte. 

Rasmus er nu særdeles aktiv på skolen. Der skal rådes bod på over et års fravær. Men han er blevet valgt som elevrådsformand og har tænkt sig at bruge sin position til at få sin skole tilmeldt Team Rynkeby Skoleløbet 2022. Og det er der en helt særlig grund til.  

”Fordi man kan hjælpe børn, der er lungesyge. Jeg er jo en af dem. Så derfor vil jeg gerne have Team Rynkeby med på min skole, så vi kan hjælpe de sårbare børn i Danmark,” siger Rasmus.

Og Rasmus mener også, at klassekammeraterne har fået en større forståelse for, hvad det vil sige at være lungesyg.

”De kender jo godt mig. De ved, at jeg er lungesyg. Og de kan jo godt lide mig som klassekammerat. Så jeg tror godt, de vil være med – både for mig og for alle de andre i Danmark,” fortæller han.

Tilmeld din institution Team Rynkeby Skoleløbet 2022 inden d. 24. februar

Hvad er interstitiel lungesygdom?

Rasmus lider af interstitiel lungesygdom (chILD) og går derfor til behandling på Dansk chILD Center under Klinik for Børn og Unge med Lungesygdomme (Rigshospitalet). Klinikken er støttet af Børnelungefonden.

chILD står for children's Interstitial Lung Disease og er en gruppe af sjældne lungesygdomme, som forekommer hos spædbørn, børn og unge. Dansk chILD Center under Klinik for Børn og Unge med Lungesygdomme (Rigshospitalet) har den højeste ekspertise i landet på dette område.

Mange patienter har fuldstændig ensartede tegn på sygdom (symptomer), som tilsammen udgør chILD-syndromet. Forskellige undergrupper af sygdommen inden for denne sygdomskategori er imidlertid meget forskellige, ligesom sværhedsgraden og langtidsudsigterne kan være meget forskellige.

Sygdommen er kendetegnet ved svær kronisk irritationstilstand (= inflammation) i lungerne, som ubehandlet kan ende med arvævsdannelse og i nogle tilfælde være livstruende.

(Kilde: Klinik for Børn og Unge med Lungesygdomme)