Gaia løb for at hjælpe andre lungesyge børn

12-årige Gaia løb alt hvad hun kunne for at skabe synlighed om Børnelungefondens livsvigtige arbejde, da Team Rynkeby Skoleløbet blev afviklet på 305 danske skoler i dag.

”Heja for lungerne!

Heja for lungerne”.

Der blev både heppet og klappet, da 190 elever fra Alslev Skole ved Varde deltog i Team Rynkeby Skoleløbet til fordel for Børnelungefonden tidligere i dag.

De opmuntrende tilråb kom fra lærere og forældre, som, hver gang eleverne passerede målstregen på den 650 meter lange rundstrækning på de grønne arealer bag skolen, kvitterede med en tuschstreg på hånden af eleverne, så der var styr på antallet af omgange.

Sammen med mere end 300 skoler i hele landet var Alslev Skole tilmeldt Team Rynkeby Skoleløbet for at støtte op om Børnelungefondens livsvigtige arbejde for lungesyge børn.

Og det var ikke svært for eleverne at finde motivation til at løbe en ekstra omgang for den gode sag.

Morgenen forinden kunne de se skolekammeraten Gaia fra 5.b klasse sidde i sofaen i Go’ morgen Danmark-studiet og fortælle på landsdækkende tv om sin egen alvorlige lungesygdom.

I dag var hun dog trukket i løbetøjet sammen med de andre for at støtte op om det gode formål.

- Det betyder rigtig, rigtig meget for mig at være med til at løbe, fordi jeg dermed kan være med til at hjælpe andre børn. Og samtidig være med til at vise andre børn med astma, at vi godt kan være med, fortæller Gaia, da hun har fået pusten efter løbet.

 

Motiveret af Børnelungefonden

Det var hendes far, Michael Loft Mikkelsen, der havde taget initiativ til løbet på Alslev Skole.

På billedet: Michael Loft Mikkelsen, Gaias far

Michael Loft Mikkelsen er rytter på Team Rynkeby Vestjylland og skal til sommer cykle med velgørenhedscykelholdet til Paris.

Men det var først og fremmest Team Rynkebys samarbejde med Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet, der fik den 39-årige it-ingeniør til at tilmelde sig Team Rynkeby.

- Vi var på FamilieCamp med Børnelungefonden sidste år, hvor vi hørte, at Team Rynkeby nu samarbejder med Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet, siger han.

- Jeg har tidligere undersøgt mulighederne for at være med på Team Rynkeby, men med samarbejdet med Børnelungefonden synes jeg, at det var det rigtige projekt at engagere mig i, fortsætter Michael Loft Mikkelsen.

 

Tæt på at dø

Gaia var et halvt år gammel, da forældrene en morgen opdagede, at noget var helt galt med hende.

- Vi vågnede ved, at hun lød helt mærkelig i sin vejrtræning, og så var hun blevet mærkeligt blåmarmoreret. Jeg ringede straks til vores læge, og jeg nåede kun lige at sige, at hun var blåmarmoreret, så afbrød han og sagde, at han straks ringede efter en ambulance, siger Michael Loft Mikkelsen.

Med fuld udrykning blev Gaia sendt til Esbjerg Sygehus, hvor hun straks kom i behandling.

- Hun var vitterligt ved at dø fra os, fortsætter han.

Det gjorde hun heldigvis ikke.

Gaia var indlagt i 14 dage og fik det langsomt bedre, men hun blev aldrig helt frisk, og det følgende år er en sort periode i familiens liv, hvor Gaia ustandseligt bliver syg og indlagt.

- Hendes dåb blev udsat fordi, hun pludselig blev syg. Hun var indlagt til jul, og tilbragte også sin første fødselsdag på hospitalet. I alt var hun indlagt 19 gange det år, fortæller Michael.

 

Dobbelt ramt

Efter et år ud og ind af hospitalet blev Gaia overflyttet til Odense Universitetshospital, hvor hun kom i hænderne på en børnelæge, der opdagede, at den lille pige havde en forsnævring i en lungelap, hvor der var en ophobning af bakterier.

- Via nogle blodprøver fandt de ud af, at hun også havde en immundefekt over for lungebakterier, så hun var sådan set dobbelt ramt, siger Michael Loft Mikkelsen.

Kort efter blev Gaia opereret.

- Dagen efter satte hun sig op i sengen og begyndte at snakke – indtil da havde hun har stort set ikke sagt et ord, siger han og kigger på sin datter.

- Gaia bliver aldrig olympisk atlet. Men fordi, at hendes sygdom blev opdaget så tidligt, så vil hendes lunger kunne nå at genopbygge en stor del af den tabte kapacitet, siger Michael.

 

Nogenlunde normal hverdag

Ude på løberuten lader Gaia sig heller ikke mærke af sin astma.

- Jeg er lidt langsommere til nogle ting. Og jeg bliver hurtigere forpustet. Og så får min medicin mig til at ryste, hvilket betyder, at jeg kan have lidt sværere ved at skrive i skolen. Det kan godt gøre det lidt svært, hvis vi har dansktest om morgenen, fortæller Gaia.

- Hver morgen og hver aften tager jeg en inhalator, og så tager jeg en anden inhalator, når jeg har brug for det. Og så får jeg en pille om aftenen, fortsætter hun, og hendes far supplerer:

- Det betyder, at hun kan få en nogenlunde normal hverdag, siger Michael.

- Gaias højeste ønske er at være lige som alle andre – hun vil ikke være ”syge Gaia” eller ”Gaia med astma”. Hun vil bare gerne være Gaia, fortsætter han.

 

Skal styrke forskningen

Og sådan er der rigtig mange børn med alvorlige lungesygdomme, der har det, og derfor er Børnelungefondens direktør, Anne Brandt, også dybt taknemlig for, at 94.000 danske skoleelever i dag har løbet til fordel for de lungesyge børn.

På billedet: Deltagere til Skoleløbet

- Det er fuldstændig fantastisk at stå og se en masse glade børn, der løber rundt med røde kinder og er blevet bevidste om, at de har lunger, som de indtil nu har taget for givet, og at der er børn, som ikke har den luft, som de selv har. Så det har virkelig stor betydning for os, at Team Rynkeby Skoleløbet er med til at sætte børnelungerne på dagsordenen og vise, hvor vigtigt det er at have luft til livet, siger Anne Brandt, som samtidig håber, at børnenes indsats vil medføre en donation til Børnelungefonden, så der kan blive igangsat mere forskning inden for feltet.

- De penge, som vi håber, at løbet fører med sig, skal bruges til at styrke forskningen i kritiske lungesygdomme blandt børn. Der har næsten ikke været noget dansk forskning på området, så alene det, at vi med hjælp fra Team Rynkeby er blevet i stand til at igangsætte forskning, er allerede et kæmpe fremskridt. Derudover er der stadig behov for mere oplysning og mere viden – så vi kan opdage de lungesyge børn tidligere, så de kan komme i behandling.

En del af de penge, som Anne Brandt håber på, er allerede indsamlet på Alslev Skole.

Her til aften havde Gaia og hendes skolekammerater indsamlet hele 24.407 DKK – og indsamlingen er stadig åben. Hvis du ønsker at støtte Alslev Skoles indsamling, så kan du gøre det via MobilePay: 635296.

På billedet: Gaia